بسمه تعالی
(شرکت کارا تجارت مخترع دستگاه های صنعتی تولید آجرپازلی)
دستورالعمل اجرا دیوار میان قاب غیرسازه ای با آجر پازلی
1-میانقابهای غیر سازهای:
در صورتی که میانقاب به قاب متصل باشد باید اثرات میانقاب بر سازه و مقاومت میانقاب را برای تحمل نیروهای وارده کنترل نمود. برای آن که سازه مستقل از میانقاب کنترل شود یا به عبارتی اثرات اندرکنش قاب و میانقاب در محاسبات لحاظ نشود باید میانقاب از قاب جدا شود. در صورت جدا نمودن میانقاب از قاب با توجه به مقاومت داخل صفحه میانقابها و عدم اعمال نیرویی از قاب به میانقاب، میانقاب در داخل صفحه خود دچار خسارت نمیشود ولی همواره این خطر وجود دارد که در حرکت خارج از صفحه خود دچار خسارت یا فروریزش شود. بنابراین باید حرکت خارج از صفحه میانقاب کنترل شود. برای آنکه رفتار میانقاب در خارج از صفحه خود به صورت طره عمل ننماید و عملکردی مشابه تیر دو سر مفصل داشته باشد، باید لبه فوقانی به شکل مطلوبی مهار شود. با توجه به ابعاد واحدهای گسسته ممکن است در رج آخر اتصال مناسبی بین میانقاب با تیرها ایجاد نشود. با توجه به عملکرد قاب، در قابهای مهاربندی شده در صورتی که میانقاب از دو طرف جدا شود میانقاب به صورت میانقاب غیر سازهای خواهد بود چرا که تاثیری در ظرفیت باربری جانبی سازه نخواهد داشت و سازه تغییر مکان جانبی خود را تجربه خواهد.برای دیدن عکس آجر پازلی میتوانید کلیک کنید.
2-میانقاب با مصالح گسسته:
میانقابها ممکن است از واحدهای کوچک و مجزا از هم تشکیل شود که با هم عملکرد مطلوبی داشته باشند. به عبارت دیگر واحدهای تشکیل دهنده میانقاب از مصالح گسسته شکل گیرد. روند سنتی ساخت میانقاب در کشور بیشتر در این دسته قرار دارند که البته در سالهای اخیر در کیفیت واحدهای تشکیل دهنده تغییراتی پدید آمده که منجر به سبک سازی در ساختمانها شده است. مصالح گسسته عمدتاً رفتاری شکننده دارند بنابراین تا حد امکان باید تغییر شکلهای آنها در داخل و خارج از صفحه مهار شود که قابلیت مسلح شدن عمودی و افقی دیوار با آجرپازلی شرکت کارا تجارت به دلیل طراحی آن،یکی از ویژگی های برتر این آجر میباشد.قابلیت عبور میلگرد از داخل سوراخهای آجر پازلی و ایجاد شبکه میلگردی درون دیوارساخته شده با آجرپازلی،باعث منحصر بودن و متمایز بودن این آجر نسبت به مصالح ساختمانی گسسته دیگر گردیده است.
3-آجر پازلی چیست؟
آجر های پازلی به قطعات بتنی گفته می شوند که به دلیل شک خاص آنها و نحوه اجرای آنها (که به صورت قطعات پازل در هم قفل و بست می شوند) به قطعات پازلی معروف هستند. آجر های پازلی دارای طرح و رنگ های متنوع بوده و با داشتن سوراخ هایی در بدنه، امکان تجهیز تاسیسات و مسلح کردن و مهار دیوار را به مراتب ساده تر از دیگر مصالح ساختمانی می سازند. به واقع این آجرها به دلیل سوراخ ها و فرمی که دارند، بی شباهت به قطعات پازل نیستند به همین جهت به نام آجر پازلی، نام گذاری شده اند. آجر پازلی دارای ظاهری زیبا تر در مقایسه با دیگر آجر های موجود در بازار مصالح بوده و از این حیث برای استفاده در نمای ساختمانی هم کاربرد دارند.
4-ساخت دیوار با آجر پازلی:
در دیوار با آجر پازلی ،دیوار مشابه با یک پوسته و دال دو طرفه طراحی میشود.در این حالت جداسازی در جهت داخل صفحه و مهار در جهت خارج از صفحه میتواند توسط نبشی های فولادی طراحی شود.
تبصره 1: در دیوار با آجر پازلی باید از المان مسلح کننده میلگرد بستر نردبانی جهت یکپارچه سازی و حفظ پیوستگی دیوار استفاده خواهد شد.
توجه:حداکثر فاصله قائم قطعات مسلح کننده در ارتفاع دیوار یک متر میباشد که باید قطعه بر اساس آن طراحی و محاسبه شود.
تبصره 2:دیوارهای خارجی ساخته شده با آجر پازلی بخصوص در ساختمان های بتنی،همواره باید از قاب سازه ای جدا شوند.
تبصره 3:تیغه های داخلی باید مانند تیغه های خارجی،از سقف و ستون جداسازی شوند.
تبصره 4: فواصل جداسازی دیوارها از قاب باید توسط مواد تراکم پذیر مناسب از قبیل پشم سنگ ضد رطوبت پر شود.
تبصره 5: اگر طول دیوار با آجر پازلی بیشتر از ۳ متر باشد میبایست همپوشانی انجام شود و طول همپوشانی ۷۵ برابر قطر مفتول میلگرد بستر میباشد.
تبصره 6: اگر در رج آخر دیوار با آجر پازلی از میلگرد بستر استفاده شود دیگر نیازی به ناودانی منقطع در زیر تیر یا سقف نمی باشد و برعکس.
تبصره۷: عرض میلگرد بستر میبایست حداقل ۳سانتی متر از عرض دیوار کمتر باشد.
5-فاصله جداسازی دیوار با آجر پازلی از ستون ها:
فاصله جداسازی دیوار پازلی از ستون ها به اندازه 0/01 ارتفاع کف تا کف طبقه (0/01 ارتفاع دیوار) و فاصله رج آخر تا تیر یا سقف برابر با بیشترین دو مقدار 25 میلی متر و حداکثر خیز دراز مدت تیر باشد.
توجه:وادار باید به نحو مناسبی به کف سازه با اتصال به صورت مفصلی متصل شود ولی اتصال آن در زیر تراز سقف باید به صورت کشویی باشد.
ساخت دیوار با آجر پازلی در سازه فولادی
ساخت دیوار با آجر پازلی در سازه بتنی
6-مراحل ساخت دیوار با آجرپازلی با استفاده از سیستم لغزان وادار قائم-مهار افقی بتنی:
1- اجرای رج اول دیوار درون قاب و یا برون قاب، به نحوی که در هر دو انتهای آن و حداکثر به فاصله هر1/2متر در طول دیوار، 100 میلی متر فاصله رها شود تا وادار بتنی به عرض 125 میلی متر در مراحل بعد اجرا شود.
2-نصب قطعات U شکل در زیر تیرها و یا سقف، دقیقاً در بالای موقعیت وادارهای مشخص شده در رج اول دیوار با استفاده از جوش به تیر فولادی و یا دو عدد پیچ هیلتی به زیر سقف و یا تیر بتنی.
3-اجرای دیوار به صورت بریده-بریده در حد فاصل وادارها تا ارتفاع 60سانتی متر (9رج آجر پازلی) و حالا اجرای مهار افقی میانی و قرار دادن میلگرد بستر سرتاسری دو سر خم حد فاصل دو وادار قائم انتهایی دیوار بر روی قالب آجر پازلی مسلح شونده.
4-بتن ریزی (اجرای ملات ماسه سیمان به ضخامت حداقل 12 میلی متر اطراف میلگرد بستر)
5-موارد 3 و 4 تا قسمت فوقانی قطعات دیوار تا فاصله ی 100میلی متر از زیر تیر یا سقف دامه خواهد داشت.
6-نصب ماده ی جداکننده-پرکننده پشم سنگ یا پلی استایرن و ترجیحاً مواد نسوز( به ضخامت حداقل 50 میلی متر بین مهار افقی فوقانی و تراز زیر تیر یا سقف